Niet alleen zijn we dol op het maken van mooi design, we omringen ons er ook graag mee. Voor inspiratie, een ander perspectief en gewoon voor de leuk. Dus gaan we als het even kan op pad, op zoek naar verrassende, creatieve plekken. Deze keer bezochten we LAM in Lisse.

Over het museum

Verwacht geen traditioneel museum. Hier combineren ze op verrassende wijze schilderijen, beelden, foto’s, installaties, video’s en digitale kunstwerken vanuit verschillende stromingen. Elk werk heeft iets met voedsel of consumptie te maken. Kunstkennis is niet echt nodig, de ervaring staat centraal. Er staan dus ook bewust geen bordjes met toelichting bij de kunstwerken. Dit laatste is wel even wennen, omdat dit toch houvast kan geven.

De ervaring

De glazen lift brengt ons naar de bovenste verdieping, waarna je via diverse trappen in de zalen komt. In kleine groepjes lopen we door het museum, er zijn kijkcoaches die toelichting willen geven. Het is een prachtige lichte plek, het gebouw is strak, elegant en minimalistisch. De kunst is modern en het thema voedsel blijkt verrassend divers te zijn. Het is toegankelijk en niet te ingewikkeld. Met een paar echte mooie uitschieters.

Onze highlights…

In de auto terug ging het vooral over de videokunst van Ariane Loze. In beeld een vrouw (de kunstenaar zelf) die steeds opnieuw aan tafel gaat zitten in een ander outfit en gesprekken heeft met zichzelf. Het werk gaat over de verschillende rollen van de vrouw en is daarom herkenbaar. Wat is het toch ingewikkeld om vrouw te zijn! Van spirituele yogavrouw tot gemene feeks. We moesten er erg om lachen.

Ook waren we onder de indruk van de metershoge wanden gevuld met duizenden witte, porseleinen objecten van Itamar Gilboa. Wat het zo indrukwekkend maakt is de omvang. Van appeltaarten tot moten zalm, bananen en sushi. Al die producten in het wit vormen samen zijn Food Chain Project dat laat zien wat hij in een jaar tijd at en dronk. 

Tot slot hadden we ook de Bad Grapes van Kathleen Ryan, een mega tros druiven, niet willen missen. Van een afstand gezien lijkt deze beschimmelde en half ingedroogd. Maar kom je dichterbij, glinsteren en de edelstenen en kralen je tegemoet. Prachtig. 

Gaan we er nog een keer heen?

Zeker! Leuk om nog een keer met de kids heen te gaan. Het is relatief klein en je bent er in 45 minuten doorheen. Daarna nog even buitenspelen, op de terugweg koffie drinken bij Buitenplaats Plantage en je hebt een topmiddag.